Het eerste van de honderd bladzijden !!!!!!!!!!              

                             ( vooral even naar blad 4 kijken!!! Echt leuk )       

  Na enkele jaren werken kwam ik uiteindelijk in Amersfoort bij een bedrijf dat heette

            High Voltage Engineering ( europa ) een dochter onderneming van de Amerikaanse

firma   High Voltage Engineering Massachusetts .

Vanaf dat moment werd mijn leven beheerst door de statische elektriciteit, wat is dat ?  Dit wil ik met het volgende voorbeeld duidelijk maken. 

Twee ijzeren bollen staan elk op een plastic staaf, je wrijft er flink op met een doek. Bol A met een andere soort doek dan bol B. Daardoor wordt bol A positief geladen en bol B negatief , plaats je de bollen dichterbij elkaar dan zal er een miniatuur bliksemstraal over springen tussen de bollen en zijn ze beiden weer ongeladen. ( neutraal) .

 

                     

Wat is dat laden ?  Nou , heeft een voorwerp een tekort aan elektronen dan is het positief geladen en heeft het een overschot aan elektronen dan is het negatief geladen.

 

Wat zijn dat elektronen? Electronen zijn kleine deeltjes , die zich in elk materiaal bevinden. Alle stoffen bestaan uit moleculen en/of atomen. Moleculen zijn natuurlijke constructies van atomen ontstaan bij de explosie van sterren, miljarden jaren geleden. Alles bestaat uit sterrenstof! Elk atoom bestaat uit een positief geladen kern die op zijn eigen plaats staat te trillen. Rond de kern van elk atoom cirkelen de negatief geladen electronen. Gewoonlijk neutraliseren de positieve lading van de kern en het aantal negatieve electronen elkaar. Koper bestaat voor meer dan 99,9 % uit koperatomen, de elektronen zijn zeer "losjes" aan de afzonderlijke atomen  gebonden, daardoor is koper een goede geleider. 

Wat is een molecule ? Dat is het kleinst deelbare deel van een stof ( of materiaal)die nog de molecule van een materiaal eigenschappen van de oorspronkelijke stof ( of materiaal ) heeft.

 

In een batterij zitten ook twee geladen lichamen  ( polen heten die dan)  zoals bol A en bol B, maar in een andere vorm en materiaal en daar kun je stroom mee door een draad  laten vloeien van de ene pool naar de andere, zie foto . Maar bij de bollen hier boven gaat het om spanningen van duizenden volts en bij een batterij om enkele volts ( 1,5 V b.v.). Doe je daar ook een lampje  ( is een zeer dun draadje in vacuum) tussen, dan vliegen de elektronen met zo'n grote kracht tegelijk door dat draadje dat het draadje door de wrijving van de elektronen wit heet wordt.